Osta Satakunnasta
Satakuntalaisia tuotteita ja palveluita verkossa!

Tutustu tarjontaan

Hae joulutunnelma, ruokainspiraatio ja herkut joulupöytään läheltä

Hae joulutunnelma, ruokainspiraatio ja herkut joulupöytään läheltä

Innostu Satakunnan maistuvimmista joulutapahtumista. Katso menovinkit makumatkoille maakunnan joulutoreihin ja -tapahtumiin.
SAMK ja ProAgria Länsi-Suomi
22.11.2021
Joulutapahtumissa saa syötäviä lahjaideoita ja ihanan virityksen sesongin tunnelmaan. Kuva: Pauliina Puputti

Innostu Satakunnan maistuvimmista joulutapahtumista. Katso menovinkit makumatkoille maakunnan joulutoreihin ja -tapahtumiin.

Havun tuoksu, hämyinen tunnelma ja hiljalleen höyryävä marjaglögi. Jouluun laskeutuminen alkaa läsnäolon hetkistä. Tunnelma hiipii aistien kautta mieleen, kun malttaa pysähtyä. Kauden ensimmäisen piparkakun puraisu aikaansaa selvän reaktion: tästä se joulu alkaa!

Joulutapahtumat, -markkinat ja -torit ovat perinteisyydessään mitä idyllisimpiä joulumielen luojia. Vanhan ajan puitteet, perinteiset ja uudet maut sekä lämmin henki kutsuvat rauhoittumaan. Entä jos irrottautuisi arjesta ja lähtisi ammentamaan joulun tunnelmaa lähiseudun tapahtumiin yksin, ystävän tai perheen kanssa?

Kuva: Pauliina Puputti
Hyvässä joulutapahtumassa on jokaiselle jotakin. Piparkakku ja glögi on joulutapahtuman paras pari. Kuva: Pauliina Puputti

Paikallinen ruoka on osa elämystä

”Herkkua on siinä monenlaista” pätee satakuntalaiseen joulupöytään. Runsaiden jouluruokavaihtoehtojen raaka-aineet tulevat omasta maakunnasta: siikaa Selkämereltä, punajuurta pelloilta ja tomaattia puutarhoilta. Tiesitkö, että suomalaisten joulupöytien herneet tulevat lähes kokonaan Satakunnasta?

Vinkki! Löytyykö kotiseudultasi Reko-lähiruokarengas? Rekot tiedottavat toiminnastaan Facebookissa.

Joulu alkaa maistua ajoissa myös maakunnan ravintoloissa ja kahviloissa. Niissä hyödynnetään laajalti lähituottajien antimia. Lautaselle saattaa päätyä keittiömestarin itse poimimat suppilovahverot, sydämellä viljeltyä perunaa tai läheltä kaadettua riistaa.

Hyvässä seurassa nautittu tunnelmallinen illallinen rauhoittaa joulunodotukseen. Kuva: Pauliina Puputti

Joulutapahtumassa fiilistelevänkin vatsaa alkaa viimein kurnia. Ehkä lounaspaikka on jo valittu ennalta GastroSatakunta-kartalta? Tai valitsisitko tapahtumahumun päätteeksi fiinimmän illallisen sinulle uudessa ravintolassa? Ravintolaruokailuista saa paitsi kulinaristisia elämyksiä, myös inspiraatiota uusiin makuihin omaan joulupöytään: Hei tämä karpalokastike sopiikin riistan kanssa! Ai näin havuillakin voisi joulupöydän somistaa!

Vinkki! Lähde joululounaalle tai illalliselle uuteen paikkaan tai kääri pukinkonttiin lahjakortti ravintolaelämykseen – valitse lähiruokakohde GastroSatakunta-ruokamatkakartasta.

Klikkaa ruokamatkakarttaan

Paras joululahja tulee läheltä

Oma joulumieli vain kasvaa, kun saa ideoida muistamisia lähimmäisille. Joulutapahtumissa lahja löytyy paikallisten käsityöläisten ja lähiruokatuottajien valikoimista vaivatta. Tästäpä mansikkakuohujuomaa kaverille. Vitamiinirikasta tyrnimehua mummille. Lasimestarin silliä vaarille. Lähihunajaa serkulle. Pienpanimo-olutta puolisolle. Ohoh, voikukkamarmeladiakin! Sitä lisukkeeksi omalle juustotarjottimelle.

Syötävät, paikalliset herkut ovat tiedostavien kuluttajien lempilahjoja. Kuva: Pauliina Puputti

Hankinnan ja antamisen ilo kertaantuu, kun lahja on hyödyllinen ja se on tuotettu lähellä. Vastuullisten lahjaideoiden kärkeen kiilaavat paikallisesti tuotetut syötävät lahjat ja elämykset. Miltä kuulostaisikaan hyvinvointiviikonloppu läheisen kanssa lähiruoan ja luonnon parissa? Yhteinen hetki ravintolassa on lahja, joka muistetaan.

Tule jo, ihana joulu.

Vinkki! Muistathan tilata jouluruoat lähituottajilta juhlapöytääsi hyvissä ajoin.

Jouluiset vinkkinsä antoivat ruokamatkailua ja lähiruoan käyttöä Satakunnassa edistävät Minna Uusiniitty-Kivimäki, Soile Vahela Satakunnan ammattikorkeakoulusta ja Anna Kari ProAgria Länsi-Suomesta.

INFO: 3 x joulutapahtumavinkki

  • Eura: Kauttuan Ruukinpuiston Joulumarkkinat ja Joulumaa lauantaisin. Joka lauantaina oma teema.
  • Ulvila: Leineperin Ruukin Joulupuodit avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin.
  • Tee vastuullisia jouluostoksia torilta, kotipaikkakunnalta ja naapurista. Kokeile elämykselliset Kankaanpään ja Säkylän torstaitorit.

Tarkistathan voimassa olevat koronarajoitukset ja niiden mahdolliset vaikutukset tapahtumiin.

Tutustu Satakunnan ruokamatkailukohteisiin

#gastrosatakunta

Sata matkaa maalle – Satakunnan matkailun kasvuhanke nostaa esiin Satakunnan monipuolisia matkailumahdollisuuksia ja tekee maakuntaa tunnetuksi Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuella.

Suomi syö Satakunnasta – Sikses parasta lähiruokaa -hankkeen tavoitteena on tukea satakuntalaisen ruokaketjun kehittymistä ja kasvua ruokamaakunnan brändäyksellä.

Artikkeli on julkaistu alun perin Ilta-Sanomien verkkosivuilla 17.11.2021.