Reseptit

Taste Satakunta goes Street food

Viimeinen hankkeessa toteutettava lähiruokakokonaisuus on hieman erilainen kuin aikaisemmat ja tavoitteena on luoda uudenlaista reseptiikkaa ja ajattelua satakuntalaisesta lähiruuasta, jota voidaan tarjota vaikkapa festareilla, illanistujaisissa ja pienissä bistroissa.

Taste Satakunta goes Street food on satakuntalaista lähiruokaa uudella tavalla.

  • Perustuotteita on kolme: Flatbread, French dip sandwich ja loaded fries.
  • Täytteitä on neljä: kylmäsavulohitäyte, mozzarellatäyte, kanatäyte sekä maustettua ylikypsää possunniskaa.
  • Kaikkia täytteitä voidaan käyttää kaikissa perustuotteissa.
  • Täytteiden lisäksi voit valita kastikkeita ja muita lisäkkeitä tuotteisiin.
  • Reseptit ovat 10 henkilölle ja kaikissa käytetään satakuntalaisia lähiraaka-aineita niin pitkälle kuin on mahdollista.

Tuote 1.

Flatbread / Flammkuchen

Flatbread on saksalainen Elsassin alueen erikoisuus, joka sopii hyvin käsin syötäväksi tai ruokailuvälineillä. Pohja on aika pitkälti pizzataikinatyylinen.

Flatbread -taikina

  • 1,125 kg vehnäjauhoja
  • 12,5 rkl oliiviöljyä
  • 5 kpl munankeltuaisia
  • 1,5 tl suolaa
  • 5 dl haalea vettä
  • 1,5 rkl kuivahiivaa

Täyte ennen kypsennystä:

  • 500 g laktoositonta crème fraîchea
  • 500 g laktoositonta maitorahkaa
  • suolaa ja mustapippuria

valmistusohje

  1. Sekoita taikinaa varten jauhot, oliiviöljy, munankeltuaiset, suola, hiiva ja haalea vesi tasaiseksi taikinaksi.
  2. Voitele taikina oliiviöljyllä ja anna levätä huoneenlämmössä noin 45 minuuttia. Jaa taikina kymmenen osaan ja kauli ohueksi soikeaksi litteäksi kakuksi, kohota taikina vielä hetki ennen paistoa.
  3. Sekoita crème fraîche ja rahka ja mausta suolalla ja pippurilla. Levitä kohonneiden taikinoiden päälle ja paista esilämmitetyssä uunissa 220 °C (kiertoilmauuni: 200 °C) noin 10
minuuttia.

Tuote 2.

French dip sandwich

French dip sandwich on täytetty pitkänomainen pehmeä leipä, jota syödessä dipataan kuumaan kasvisliemeen. Leiväksi sopivat esimerkiksi pehmeä patonki, pitkänomainen maissisämpylä jne.

Flatbread -taikina

  • 500 g kuorittua selleriä, lanttua, porkkanaa, palsternakkaa, sipulia ja purjoa paloina

  • 3 kpl valkosipulinkynsiä

  • tuoreita yrttejä kauden yrttejä tai tee maustepussi kuivatuista yrteistä

  • 2 l vettä

  • 10 maustepippuria

  • 5 laakerinlehteä

  • 5 mustapippuria

  • 2 rkl suolaa

valmistusohje

  1. Laita kaikki aineet kattilaan ja keitä noin tunti, kunnes jäljelle jää noin puolet nestemäärästä (1,2 -1,3 l ). Saat tarvittaessa vielä täydellisemmän maun lisäämällä valmista kasvislientä joukkoon (esim. Kivikylä Sooci), mutta jätä silloin suola pois.

Tuote 3.

Loaded potatoes

Loaded potatoes on friteerattua perunaa (talvella esihöyrytettyä jauhoista perunalajiketta esim. Rosamunda, Van Gogh, Pito, Bellarosa ja kesällä suolavedessä keitettyjä uusia perunoita). Esikypsennetyt perunat lohkotaan pienimmiksi paloiksi, uppopaistetaan ja maustetaan. Friteerattujen perunoiden päälle annostellaan täyte, kastike ja muut lisäkkeet.

Täyte 1.

Kylmäsavulohitäyte

Ainesosat

  • 1 kg kylmäsavukirjolohta viipaleina tai suikaleina (á 100 g / annos)

Täyte 2.

Mozzarellatäyte

Ainesosat

  • 1,2 kg tuoretta pehmeää mozzarellaa (á 120 g / annos)

valmistusohje

  1. Kuivaa mozzarella hieman ennen esille laittoa. Revi tai leikkaa mozzarella
paloiksi.

Täyte 3.

Kanatäyte

Ainesosat

  • 10 kpl á n. 100 g broilerin paistileikkeitä

Mausteseos:

  • 10 g madras currya
  • 10 g savupaprikajauhetta
  • 5 g kuivattua persiljaa
  • 5 g suolaa

Leivitykseen:

  • 2 kpl kananmunia
  • pankojauhoja

valmistusohje

  1. Paistinleikkeet nuijitaan ohueksi

  2. Mausta paistileikkeet mausteseoksella ja leivitä.

  3. Uppopaista leivitetyt broilerileikkeet 180 °C öljyssä n. 4 min.

Täyte 4.

Maustettua ylikypsää possunniskaa

(tätä kannattaa valmistaa pitkän valmistusajan takia kerralla enemmän)

Ainesosat

  • 1,800 kg porsaan niskaa

Rub mausteseos:

  • 2 rkl oreganoa

  • 1 tl kuminaa

  • 3 tl suolaa

  • 1,5 tl rouhittua mustapippuria

  • 0,5 dl oliiviöljyä

Lisäksi:

  • 8 kpl kuorittua valkosipulin kynttä

  • 2 kpl kuorittua ja paloiteltua sipulia

  • 2 kpl appelsiinia mehuna

Lihan esivalmistus ja kypsennys:

  1. Huuhtele ja kuivaa liha, hiero lihaan suolaa ja pippuria.


  2. Yhdistä Rub -mausteseoksen ainekset ja hiero sitten kaikki possunniskan päälle.


  3. Laita possunniska kannellisen paistoastiaan, lisää sipuli, hakattu valkosipuli ja purista päälle appelsiinimehu.


  4. Kypsennä liha kannen alla matalalla lämpötilalla (100 °C) noin 6–7 tuntia. Voit valella lihaa paistoliemellä ja kääntää lihaa kypsentämisen aikana.


  5. Possunniskan tulee olla tarpeeksi mureaa revittäväksi. Ota liha pois uunista ja anna jäähtyä vain hieman.


  6. Revi liha kahden haarukan avulla. Ota paistoliemi erilliseen astiaan talteen ja keitä sitä kokoon niin että lientä on alle puolet jäljellä.


  7. Neste on suolaista ja siitä tulee possunniskan mauste. Säilytä neste.


Lihan viimeistely ennen esille laittoa:

  1. Kuumenna 1 rkl öljyä isossa paistinpannussa.

  2. Levitä 100 g nyhtöpossua pannulle, lorauta päälle hieman paistolientä. Odota, kunnes mehut haihtuvat ja liha on kullanruskeaa ja rapeaa.

  3. Käännä ja paista vain hetki toiselta puolelta – älä ruskista liikaa, koska silloin lihasta tulee liian kuiva. Sen pitää olla mehukas.


Vinkki: Esille laitossa maustelientä voi annostella myös raidoittain lihan päälle.

Kastike 1.

Tomaatti-paprikakastike

Ainesosat

  • 300 g tomaatteja pieninä paloina
  • 200 g punaista paprikaa pieninä kuutioina
  • 50 g keltasipulia hienonnettuna
  • 40 g valkosipulia hienonnettuna
  • 10 g tuoretta chiliä hienonnettuna

valmistusohje

  1. Paahda kasviksia uunissa 250 °C n. 10 min.
  2. Laita tehosekoittajaan ja soseuta.
    Lisää 20 g punaviinietikkaa ja 10 g suolaa
  3. Lisää 2 dl ruokaöljyä ohuena nauhana koko ajan sekoittaen, kunnes muodostuu majoneesin kaltainen lopputulos

Kastike 2.

Purjotuhkamajoneesi

Ainesosat

  • 200 g purjon vihreää osaa pestynä ja kuivattuna
  • 500 g majoneesia

valmistusohje

  1. Kuumenna uuni 150 °C. Paahda purjot kullanruskeiksi ja rapeiksi (n. 40 min).
  2. Hienonna hienoksi (esim. robocoupella) = purjotuhka.
  3. Lisää majoneesin joukkoon 1 dl hienonnettua purjotuhkaa.

Kastike 3.

Crème fraîche

Lisäke 1.

Marinoitu punasipuli

Ainesosat

  • 100 g punasipulia suikaleena
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 2 rkl sokeria 

valmistusohje

  1. Yhdistä punasipulisuikaleet, omenaviinietikka ja sokeri ja alla marinoitua vähintään muutama tunti. Säilyy hyvin.

Lisäke 2.

Pikkelöidyt kasvikset

Pikkelöintiliemi (1-2-3 -liemi)

  • 1 osa väkiviina- tai vaaleaa balsamiviinietikkaa
  • 2 osaa sokeria
  • 3 osaa vettä

valmistusohje

  1. Kiehauta ja jäähdytä. Lisää kasvikset.

  2. Voit pikkelöidä esim. kurkku- ja retiisiviipaleita, tuoreita kantarelleja tai herkkusieniä. Pikkelöi kasviksia liemessä vuorokauden ajan.

  3. Vinkki: voit lisätä vaihtelua pikkelöintiliemeen lisäämällä sinapinsiemeniä ja jäähtyvään liemeen yrttejä, kuten basilikaa, sitruunatimjamia, sitruunaverbenaa.

Makea herkku 1.

Omenavanukas

Ainesosat

  • 600 g syksyn omenia lohkoina

  • 50 g voita

  • 2 sitruunan mehu ja raastettu kuori

  • 50 g hunajaa


Vanukastaikina

  • 150 g voita

  • 150 g sokeria

  • 1 rkl vaniljasokeria

  • 3 kpl kananmunia

  • 250 g vehnäjauhoja

  • 1 rkl leivinjauhetta


valmistusohje

  1. Kuullota omenalohkot nopeasti voi-hunaja seoksessa. Lisää sitruunanmehu ja kuoriraaste ja laita lohkot 10 pieneen uunivuokaan. Annostele vanukastaikina päälle

Vanukastaikina

  1. Vaahdota voi, sokeria ja vaniljasokeri. Lisää joukkoon kanamunat ja osa jauhoista, sekoita taikinaa hyvin. Lisää loput jauhot ja leivinjauhe ja jatka sekoittamista.

  2. Peitä omenakupit taikinalla ja paista 160 °C uunissa noin 1 tunnin ajan, kunnes vanukas on kohonnut.

  3. Voit valmistaa kohokkaan myös muista lähituottajien tuotteista, kuten rapaperista tai vaikka puutarhamarjoista. Taikinaan voi myös antaa lisämakua esim. inkivääristä tai sitruunamehusta.

  4. Tarjoa vanukkaan lisänä esim. Karhulinnan kardemumma- tai kanelijäätelöä. Myös uuniomenamousse käy hyvin lisäkkeeksi.


Makea herkku 2.

Klassinen kinuskinen uuniomena ja kaurajäätelöä

Ainesosat

Suolakinuski

  • 250 g fariinisokeria

  • 5 dl laktoositonta kuohukermaa

  • 2 tl suolaa


Uuniomena

  • 10 syksyn kaneliomenaa

  • 125 g voita

  • 50 g mantelilastuja
 suolakinuskia

  • 2 tl jauhettua kanelia


valmistusohje

Suolakinuski

  1. Yhdistä aineet ja keitä kinuskia hiljalleen noin 30 min., kunnes se on saostunut.

Uuniomena

  1. Poista omenista siemenkota ja laita aineet päälle.
  2. Paista omenoita noin 30 min. n. 200 °C uunissa. Voit myös kuoria omenat ja leikata lohkoiksi ja laittaa ne voideltuun vuokaan.
  3. Lisää suolakinuski ja muut aineet päälle, jolloin paistoaikaa voidaan supistaa 20 minuuttiin

Makea herkku 3.

Kaurajäätelö

Ainesosat

  • 3 dl laktoositonta täysmaitoa
3 dl laktoositonta vispi -tai kuohukermaa

  • 2 dl kaurahiutaleita

  • 25 g glukoosia

  • 50 g sokeria

  • 5 kpl keltuaisia

valmistusohje

  1. Kiehauta kaikki muut aineet paitsi keltuaiset ja anna massan vetäytyä muutaman tunnin. Siivilöi massa ja kiehauta uudelleen, anna vähän aikaa jäähtyä ja lisää keltuaiset joukkoon hyvin sekoittaen.
  2. Jäähdytä massa ja laita pakkaseen noin 1- 2 tunnin ajaksi välein sekoittaen niin kauan kunnes seos on jäätynyt. Voit myös jäädyttää massan jäätelökoneessa

  3. Tarjoa jäätelö uuniomena lisäkkeenä. Voit myös vaihtoehtoisesti tarjota omenan kanssa uuniomenamoussea


Makea herkku 4.

Uuniomenamousse

Ainesosat

  • 2 dl laktoositonta kuohukermaa

  • 150 g laktoositonta crème fraîchea

  • 100 g laktoositonta maustamatonta tuorejuustoa

  • 2 rkl sokeria

  • 1 rkl vaniljasokeria

  • 3 kpl liivatelehtiä

valmistusohje

  1. Liota liivatelehtiä runsaassa kylmässä vedessä noin puoli tuntia ja purista vesi hyvin pois.
  2. Sulata liivatteet ja yhdistä kaikki aineet. Sekoita huolellisesti.
  3. Laita mousset annoskulhoihin hyytymään 2-3 tunnin ajaksi.
  4. Laita edellä mainitut uuniomena lohkot päälle ja ripota pinnalle vielä kanelia ennen tarjoilua