Alkuruoka

Karitsan tartar

Karitsan tartar

Ainesosat
  • 600 g karitsan fileetä 2 mm:n kuutioina
  • 30 g Worchestershire-kastiketta
  • Savu- tai sormisuolaa, mustapippurirouhetta
  • 30 g salottisipulia 1–2 mm:n kuutioina

  • 60 g maustekurkkua 2 mm:n kuutioina ja valutettuna
  • 15 g Dijon-sinappia
  • Pinnalle savu- tai sormisuolaa, mustapippurirouhetta

Valmistusohje
  1. Mausta liha Worcestershire-kastikkeella, suolalla ja mustapippurilla.
  2. Lisää sipuli, maustekurkku ja sinappi lihan joukkoon.
  3. Muotoile karitsatartar kymmeneksi pihviksi käsin tai muotin avulla tai aseta tartar kauniiksi pituussuuntaan lautaselle.
  4. Ripottele pinnalle savu- tai sormisuolaa sekä mustapippuria.
  5. Pakasta pihvit tarvittaessa myöhempää käyttöä varten.
  6. Huom! Voit jättää sipuli- ja maustekurkkukuutiot yhdistämättä lihaan ja tarjota ne erikseen annoksessa.


Naattiporkkana

Ainesosat
  • 10 kpl naattiporkkanaa pestynä

  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • Sormisuolaa

  • 2 rkl sitruunanmehua
  • Tuoretta hienonnettua basilikaa
Valmistusohje
  1. Paista tai grillaa naattiporkkanat öljyä samalla sivellen, niin että ne saavat hieman väriä.
  2. Ripottele suolaa ja halutessasi tuoretta hienonnettua basilikaa päälle.
  3. Jäähdytä ennen tarjoilua.


Raparperihilloke

Ainesosat
  • 500 g raparperia
  • 2 tuoretta keskivahvaa chiliä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 punasipuli
  • 1 rkl raastettua inkivääriä
  • 1,5 dl hillosokeria
ripaus suolaa

  • 1 dl punaviinietikkaa
Valmistusohje
  1. Paloittele raparperit, hienonna chili ja sipulit.
  2. Laita kaikki aineet kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia välillä sekoittaen.
  3. Jäähdytä ja anna maustua pari vrk ennen tarjoilua. Maku paranee jääkapissa ja säilyy kesän muidenkin liharuokien lisäkkeenä eritoten grillatun lihan tai kanan seurana.

Majoneesi

Ainesosat

Voit käyttää valmista majoneesia tai valmistaa sen itse.

  • 3 kananmunan keltuaista
  • 3 dl rypsiöljyä
  • 1 tl sinappia (esim. dijon)
  • 1,5 tl etikkaa (esim. valkoviini- tai väkiviinaetikkaa)
  • 1/2 tl suolaa

Valmistusohje


Tärkeää on, että ainesosat ovat samanlämpöisiä.

Piparjuurimajoneesi

Ainesosat
  • 500 g majoneesia
  • 4 rkl hienoksi raastettua piparjuurta tai piparjuuritahnaa
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl hunajaa
  • 1/2 dl laktoositonta creme fraichea

Valmistusohje

Lisää yrttisalaattia ja / tai kesän luonnonyrttejä antamaan makua ja syvyyttä annokseen.

Menun muut reseptit