Väliruoka

Piimäjuustoa

Piimäjuusto

Ainesosat
  • 3 litraa täysmaito
  • 5 kananmunaa
  • 1 litra hapanta normaalia
  • piimää
  • 1 teelusikallinen suolaa
Valmistusohje
  1. Kuumenna huoneenlämpöinen maito kattilassa koko ajan puulastalla sekoittaen tai haudekattilassa välillä sekoittaen melkein kiehuvaksi (+90 astetta)
  2. Vatkaa huoneenlämpöisten munien rakenne rikki ja vispaa ne huoneenlämpöiseen piimään.
  3. Kaada muna-piimäseos kuuman maidon joukkoon kattilaan
  4. Katkaise lämpö ja anna kattilan olla lämpimässä noin puolen tunnin ajan, kunnes juustomassa ja hera erottuvat selvästi – Älä sekoittele
  5. Kostuta sideharso ja vuoraa sillä tiheä siivilä
  6. Nosta juustomassaa toisella hieman pienemmällä tiheällä siivilällä sideharsosiivilään niin kauan, että kaikki juustomassa on huolellisesti tallessa
  7. Sekoita suola juustomassaan
    Peitä juustomassa sideharsolla ja paina pinta tasaiseksi
  8. Anna heran valua jääkaapissa muutama tunti, mielellään yön yli
  9. Kumoa juusto ja leikkaa siitä annospalat lautaselle ja tarjoile puolukkasiirapin kera
  10. Piimäjuusto säilyy jääkaapissa muutaman päivän ajan

Puolukkasiirappi

Ainesosat
  • 200 g puolukoita
  • 1 dl sokeria
  • 2 dl vettä
Valmistusohje
  1. Keitä puolukoita sokerivedessä hiljaisella lämmöllä noin 1 tunnin ajan, siivilöi ja paseraa puolukat
  2. Anna siirapin jäähtyä kylmäksi

Siemennäkkileipä

Ainesosat
  • 1 dl auringonkukan siemeniä


  • 0,5 dl pellavansiemenrouhetta


  • 0,5 dl kurpitsansiemeniä


  • 0,5 dl seesaminsiemeniä


  • 1 rkl chiansiemeniä


  • 1 tl psylliumia


  • 1 tl suolaa


  • 2 dl vettä


  • 1 rkl öljyä

Valmistusohje
  1. Sekoita kuivat ainekset keskenään
    Kiehauta vesi ja sekoita kuivien ainesten joukkoon
  2. Lisää öljy ja anna massan vetäytyä 10 minuuttia, jotta chiansiemenet ehtivät geeliytyä
  3. Levitä taikinamassa uunipellille leivinpaperin päälle ohueksi levyksi
  4. Paista 175 °C uunissa noin 60 minuuttia tai kunnes näkkileipä on kuivaa ja kullanruskeaa
  5. Paloittele jäähtynyt näkkileipä varovasti taittaen sopivan muotoisiksi paloiksi
  6. Säilytä huoneenlämmössä

Menun muut reseptit