Ajele Kokemäenjoen varren pikkuteitä, pysähdy kyläkahvilassa, ruukeilla, kulttuurikohteissa ja nuuhki maalaisilmaa

Jokilaaksosta löytyy kohteita, joita kaikki eivät vielä tunne. Satakunta tarjoilee yllätyksiä, kunhan tiedät minne suunnistaa. Vuoriset vinkkaavat kohteita joelta merelle.

Jokilaaksosta löytyy kohteita, joita kaikki eivät vielä tunne. Satakunta tarjoilee yllätyksiä, kunhan tiedät minne suunnistaa. Vuoriset vinkkaavat kohteita joelta merelle.

Istumme Leineperin tänä vuonna 250-vuotiaan ruukin pakarin pihalla. Nykyään rakennuksessa toimii historiansa jatkeena Kahvila Savipakari, jonka tuoreet munkit vetävät väkeä läheltä ja kaukaa.

– Me asuimme tuossa jonkun matkan päässä, Reetta Vuorinen viittilöi kohti Kaasmarkkua.

Leineperi sijaitsee Ulvilassa Kokemäenjoen sivuhaaran varressa. Alueella on mittava ruukkihistoria. Leineperin rautaruukki on yksi Suomen parhaiten säilyneistä ruukkikylistä pienine taloineen. Muut Satakunnan ruukit ovat Ahlströmin ruukki Noormarkussa ja Kauttuan ruukki Eurassa.

Pian Reetta ja Einari Vuorinen pujahtavat pieneen Leineperin alueen pikkupuotiin. Koko alue on pullollaan pieniä rakennuksia, joista useissa toimii käsityöyrittäjiä ja kaikista huokuu historia. Vuoden ympäri Leineperissä on teematapahtumia, kesällä kesäteatteri ja lähiruokaruukki, jossa tarjolla on makuaarteita maakunnasta.

Leppeän kesäpäivän kruunaa herkuttelu paikallisissa, pienissä, lähiraaka-aineita käyttävissä ravintoloissa. Satakuntalaisia lähiruokapaikkoja löytää somesta tunnisteella #GastroSatakunta. Kuva: Vesa Saivo

Ruokaa ihan läheltä

Matkalla kohti pususiltaa Reetta nappaa maasta voikukan lehden ja maistelee sitä.

– Ollaanhan me Suomen ruoka-aitassa täällä Satakunnassa, hän nauraa.

Se on totta. Satakunnassa on yli 3 000 maatilaa. Lähiruokaa tarjoillaan lukuisissa paikoissa, kuten Leineperin Savipakarissakin. Maakunnassa matkaillessa kiinnostavat ruokakohteet löytyvät helpoimmin GastroSatakunnan kartalta, jossa on myös tilamyymälöitä. Reetta ja Einari asuvat Meri-Porissa Reposaaressa, jonka ruokatarjonnassa on niin ikään lähiruokaa.

– Meillä on siellä useita ravintoloita, jotka valitsevat raaka-aineensa huolella. Olemmehan aivan kalavesien äärellä.

Katso ruokapaikat kartalta

Reetta ja Einari Vuorinen asuvat Porin Reposaaressa ja nauttivat kylämäisestä ympäristöstä myös Leineperissä. Ruukkialueen halki virtaa pieni Kokemäenjoen sivuhaara. Kuva: Vesa Saivo

3 x käyntikohteet

  • Emil Cedercreutzin museo, taiteilijakoti Harjavallassa ja vaihtuvia näyttelyitä. Hänen kuuluisimpia teoksiaan on Äidinrakkaus Helsingin Varsapuistikossa. Sirkusta rakastanut taiteilija toi jännittävän tuulahduksen maailmalta kotikonnuilleen Satakuntaan. Huikea yhdistelmä taidetta ja kulttuuriperintöä – Memento vivere, Muista elää!
  • Iha ITE – tutustu paikallisiin! Bongaa vaikkapa Kokemäen ja Harjavallan välisen tien (2440) varrella alueen tilojen isäntäpatsaita. Satakunnan ITE-taidekohteet löytyy parhaiten Google Mapsin haulla: ITE taidekohde
  • Tee reissulöydöt kirppiksillä! Käy ainakin näissä: Kirppis-Koppi Eurassa on itsessään näkemisen arvoinen ja aivan Kauttuan ruukin kainalossa. Piipahda Tuohitorilla Kokemäellä sekä vanhan tavaran kauppa Illansuussa Huittisissa.

Poikkea päätieltä

Reetta ja Einari ovat elokuvatuotannon ammattilaisia, joille on luontevaa suhtautua uteliaasti paikkoihin. Helsingintien varrella Nakkilassa, Villilän kartanon alueella kannattaa myös poiketa. Heille se merkitsee tuttua työympäristöä, jossa on kuvattu vaikkapa Timo Koivusalon elokuvia.

– Samalla reissulla kannattaa tutustua myös Emil Cedercreutzin museoon, Reetta vinkkaa.

Saavumme pususillalle, jonka vieressä on kenties maailman pienin hiekkaranta, noin kaksi metriä. Yhtä soma on pususillaksi kutsuttu puusilta. Reetta ja Einari kävelevät sille lintujen sirkuttaessa. Samalla kuuluu etäältä tasainen pauke.

– Sehän on sepän paja! Haluaisitko Einari kokeilla raudan takomista, Reetta innostuu.

– Mun isi oli seppämestari ja olen tehnyt itsekin aikanaan kaikenlaista pientä.

Ja Einarihan innostuu. Vain hetki, kun kaksi vasaraa lyövät tasatahtiin. Kun uskaltaa kääntyä pois päätieltä, voi päätyä millaisten kokemusten äärelle tahansa.

3 x Testaa myös nämä

  • Aja kakkostie lähes loppuun saakka ja päädy Reposaareen – saavut saaristokylän kiireettömään maailmaan, jossa eletään keskellä tietä kulkien. Jos lomasi osuu loppukesään, osallistu Reposfääriin, et kadu! Underground-tapahtumaan ei myydä lippuja, sinne vain tullaan. Poikkea myös linnakepuistossa, takarannalla ja norjalaisessa tunturikirkossa.
  • Majoitu maaseudulla – varaa yöpyminen maatilalla. Ali-Ketolan tila Kokemäellä tarjoaa viihtyisät puitteet tai jos haluat kartanon maille, rouheampaan miljööseen, yövy Verstas Hotellissa Nakkilassa. Nappaa tästä lisää vaihtoehtoja!
  • Houkuttaako vesistöt? Kokemäenjokilaakson päätepiste on Selkämeri. Nauti Pohjoismaiden laajimmasta jokisuistosta, mystisestä Säpin majakkasaaresta mufloneineen tai Porin edustan karuista ulkosaarista hiidenhautoineen – valitse suosikkisi!
Reetta ja Einari pujahtavat pieneen kirjansitojan ja huovuttajan puotiin. Pöydälle on varoen nostettu asiakkaalle korjattu vanha kuvallinen Kalevala. – Oooh, saako tätä koskea, Reetta henkäisee ja molemmat lehteilevät sivuja varoen. Kuva: Vesa Saivo

Ideoita Satakuntaan

Sata matkaa maalle – Satakunnan matkailun kasvuhanke nostaa esiin Satakunnan monipuolisia matkailumahdollisuuksia ja tekee maakuntaa tunnetuksi Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuella.

Artikkeli on julkaistu alun perin Ilta-Sanomien verkkosivuilla 23.6.2021.

Jaa juttu

Lisää juttuja