Luonnossa mieli lepää – varsinkin hyvien eväiden kanssa

Maija ja Jani, sekä alakouluikäiset pojat puhkuvat intoa Jämi Maat Seikkailupuiston porteilla. ”Joko mennään, hihkuu 8-vuotias Toivo”, pojista vanhempi.

Nelihenkinen perhe liikkuu paljon luonnossa, kaikkina vuodenaikoina. Lauhanvuori–Hämeenkangas Geopark -alueeseen kuuluva Jämi jaksaa houkuttaa aina vain uudelleen.

Kun kaikkien valjaat on varmistettu, perhe suuntaa kiipeilemään. Jihuu, nyt mennään, Jämi Maat kutsuu seikkailemaan.

Einoa taitaa vähän jännittää. Seikkailupuistosta saa hyvän opastuksen, vaikka tulisi ensimmäistä kertaa. Perheen pojat ovat silti maastossa kokeneita konkareita. KUVA: VESA SAIVO
Mitä lapset edellä, sitä vanhemmat perässä. Välillä taisi vähän jännittääkin, mutta koko reitti meni mallikkaasti. KUVA: VESA SAIVO

Tänään on luvassa myös pyöräilyä. Jani-isä tuntee Jämin seudun polut kuin omat taskunsa ja vinkkaakin rohkeasti lähtemään erilaisille reiteille.

”Neulaspolut ovat kivoja. Hotellilta kun lähtee, pääsee mihin tahansa. Polut kulkevat kahden ison tien välissä ja kun kumpaakaan ei ylitä, ei eksy. Polkuja on todella paljon.”

Fatbiket ovat hurmanneet monen pyöräilijän. Sähköavusteisilla pyörillä on kätevää tehdä vähän pidempikin lenkki. Pyöriä saa vuokrattua ja niihin on mahdollista saada mukaan vetopyörä, jossa lapsi matkustaa helposti. KUVA: VESA SAIVO

Jämin Soininharju on Satakunnan korkein mäki, 185 metriä, ja sen huipulla on näkötorni.

”Siellä me tykätään käydä. Toinen mielikohteista on Uhrilähde”, Maija-äiti kertoo.

Uhrilähde ja Kylmänmyllynlähde on helppo tavoittaa pientenkin lasten kanssa.

”Montaks makkaraa aiot syödä?” Toivo odottaa jo kovasti, että päästään herkkujen kimppuun. KUVA: VESA SAIVO

Sähköavusteisten pyörien kanssa koko perhe retkeilee metsän siimeksessä sijaitsevan Niinikodan kainaloon sytyttämään tulia.

”Eikös syöminen ole melkein tärkeintä varsinkin lasten kanssa retkeillessä”, Maija nauraa iloisesti.

Makkarat ja retkijuomat maistuvat. Kun pojat, Toivo ja Eino saavat vatsansa täyteen, energiaa riittää jälleen pyöräilyyn.

Eino (vas.) ja Toivo ovat kovia poikia pyöräilemään. Välillä käydään laavun läheisyydessä ottamassa tyypit ja sitten kipaistaan tankkaamaan. KUVA: VESA SAIVO

Vaarinnevan reitti on myös todella hieno. Se on suoalue, jossa lastenkin kanssa on hauskaa kulkea pitkospuilla”, Jani kertoo.

Koko perhe liikkuu paljon äidin ja isän metsästysharrastuksen parissa. Monipuolinen liikkuminen luonnossa tarjoilee elämyksiä ympäri vuoden.

”Jämijärvessä tykkään suppailla ja meloa. Mielahden uimapaikka ja perhepuisto ovat tässä lähellä oikein mainioita”, Maija kiittelee.

Matkailupalvelut löydät täältä

Lauhanvuori-Hämeenkangas UNESCO Global Geopark -alueen reiteistä, kohteista ja palveluista löydät tietoa täältä

Ota haltuun Willi Karvia

  • Jännä rantaseikkailu pitkospuilla! Neva-Lyly -järvi Karviassa tarjoilee reilun kilometrin pitkospuureitin koko perheelle. Pakkaa makkarat mukaan, puut ovat valmiina. Lämmitä tynnyrisauna ja pulahda uimaan! Laavulle ja nuotiopaikalle myös esteetön kulku.
  • Kammista Skantziin! Taiteiden reitti tarjoilee uniikkeja elämyksiä vajaan 40 kilometrin matkalla. Reitin voi kulkea kokonaan läpi tai piipahdella kohteissa.

Sata matkaa maalle – Satakunnan matkailun kasvuhanke nostaa esiin Satakunnan monipuolisia matkailumahdollisuuksia ja tekee maakuntaa tunnetuksi Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuella. Geopark pyörämatkailun maailmankartalle -hankkeessa kehitetään pyörämatkailua Lauhanvuori-Hämeenkangas UNESCO Global Geoparkissa.

Jaa juttu

Lisää juttuja