Merikarvia on sydämen paikka Kaisalle – nautintoon kuuluvat meri, herkullinen ruoka ja lampaiden rapsuttelu

Fanni-vauva on ensimmäistä kertaa äitinsä sielunmaisemissa. 200-vuotias sukutila on tukikohta, kun perhe nauttii Pohjois-Satakunnan maisemista. Lue Kaisan lähilomavinkit!

– Joka kesä piti päästä käymään Ourassa, Kaisa aloittaa lapsuuden aikaisen muistelun.

Ouran saaristo sijaitsee Merikarvian edustalla. Sen karuus ihastuttaa tuttuakin kävijää. Alueelle pääsee kätevästi Krookan rannasta lähtevällä venekuljetuksella ja saaresta löytyy paikat vaikkapa makkaranpaistoon.

– Viedään Fanni sinne tänä kesänä, puoliso Teemu Nykänen innostuu.

Teemun suhde Merikarviaan on paljon tuoreempi ja syventynyt Kaisan myötä.

– Täällä havisee paljon myös sellainen historia, josta kuulee paikkakuntalaisilta. Kesäpäivänä piipahtaminen torilla on kyllä tunnelmallista, ja itselleni mieluisaa on käydä syömässä Merry Monkissa, hän vinkkaa.

Krookkaan pääsee maitse ja meritse. Pulahda mereen, vuokraa sup-lauta ja nauti meren antimia. Rannasta löytyy palveluita kalansavustamoineen. Gastropub Merry Monkin takapihalla voi nauttia konserteista ja teatteriesityksistä ja vastarannan MerryCampingiin pääsee kätevästi autolla. Kuva: Vesa Saivo

Tuoretta kalaa Krookasta

– Isä kertoi meille lapsille tarinoita paikallisista ihmisistä ja Sannalta haettiin kalaa, Kaisa jatkaa muisteluaan.

Kalaliike Eljas Sannan savustamosta nousee savu. Aamulla noussut iso silakkasaalis savustuu ja levittää huumaavaa tuoksuaan Krookan rantaan. Merikarvialla on pitkät kalastusperinteet. Tunnetaanhan merikarvialainen kuvankaunis kalastusvenekin nimellä rääkipaatti.

Kun Kaisa ja Teemu haluavat tehdä Merikarvialta käsin pienen retken, he suuntaavat Siikaisiin päin pihakirppiksille.

– Tienvarsien kylttien perustella me suunnistetaan. Voidaan päätyä kyllä niin jänniin paikkoihin. Piha- ja suulikirppiksiä on kesäisin näillä seuduilla useita, Kaisa vinkkaa.

Samalla reissulla käsityöihminen täydentää varastojaan Liljan lankakaupassa, jonka kahvilassa viihtyy koko perhe.

Katso kartta

Kasaa perhe tai vaikka koko suku yhteen ja hyppää traktorin kyytiin. Maatilalla koet entisajan elämyksiä heinäpaalien päällä. MuuMaassa riittää iloa kaiken ikäisille. Kuva: Vesa Saivo

3 x monipuoliset vinkit perhelomaan

Paikalliset matkaoppaat Kaisa ja Teemu tutustuttavat Fannin lempimaisemiinsa. Tänä kesänä uusi perheenjäsen pääsee myös Ouraan, karuun ulkosaaristoon, jonka ulkohuussikin on kuuluisa. Siellä vieraili aikanaan Kauniiden ja Rohkeiden ikisuosikki Brooke Logan! Kuva: Vesa Saivo

Maatilameininkiä kasitien kupeessa

Kaisalla on tiivis suhde sisaruksiinsa ja heidän lapsiinsa. Nytkin Fanni on saanut seurakseen serkkujaan, kun luvassa on lampaiden rapsuttelua ja vuohen lypsämistä Koivuniemen herran farmilla Muumaan landeteemapuistossa. Maatila on toiminut pitkään, mutta muuttanut hiljattain kasitien varteen entisen Merikievarin tanssipaikan tilalle.

– Täällä me tanssittiin vanhojen tanssit, muistelee Teemu.

Joka puolelta kuuluu maatilan ääniä. Serkuista rohkeimmat uskaltavat tarttua vuohen utareisiin. Skriik, skriik kuuluu emalikupin kyljistä, kun lypsy onnistuu. Voi, mikä ilo! Tänne pitää tulla yön yli reissulle, aikuiset päättävät, sillä lapset pääsevät eläintenhoitoon heti aamulla.

Kurvaa valtatieltä maaseudun lumoihin. Paijaa karitsaa ja lypsä vuohi – lehmä sanoo muu ja lammas sanoo mää. Koko perheen iloinen maaseutuloma vietetään Koivuniemen Herran MuuMaa -landeteemapuistossa Merikarvian Tuorilassa. Kuva: Vesa Saivo

Ideoita Satakuntaan

3 x luontokohde

Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Geopark

Miljardien vuosien takaisesta vuoristosta avaraksi suomaisemaksi! Pulahda suolampeen ja nauti seikkailusta luonnossa ja kruunaa kokemuksesi Geoparkin palveluilla. Tutustu lisää!

Kräsoora

Luontokohde Selkämeren kansallispuiston sylissä sopii kaikille. Hyvin merkityt esteettömät reitit, laavupaikka ja maisema antavat mahdollisuuden lyhyemmällekin piipahdukselle luonnon helmassa.

Poikkea kotimatkalla Yyterissä

Ainutlaatuinen dyynimaisema ja matala uimaranta kutsuvat lapsiperheitä erityisesti kesäpäivinä. Jos sade yllättää, löytyy alueelta paljon muutakin puuhaa. Jos katse yltäisi, Yyteristä voisi kiikaroida suoraan Ruotsiin, sillä Porin edustalla ei saaristoa juuri ole. Miten jännittävää!

Sata matkaa maalle – Satakunnan matkailun kasvuhanke nostaa esiin Satakunnan monipuolisia matkailumahdollisuuksia ja tekee maakuntaa tunnetuksi Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuella.

Artikkeli on julkaistu alun perin Ilta-Sanomien verkkosivuilla 3.6.2021.

Jaa juttu

Lisää juttuja