Mari ja Sami nauttivat Etelä-Satakunnan retkireiteistä – parasta on seura, luonto ja herkulliset eväät

Luontoliikkujat Mari Kaunismäki ja Sami Ollila eivät aikaile, kun mahdollisuus aukeaa reippaalle maastopyöräilylle tai rauhalliselle nuotioretkelle.

Luontoliikkujat Mari Kaunismäki ja Sami Ollila eivät aikaile, kun mahdollisuus aukeaa reippaalle maastopyöräilylle tai rauhalliselle nuotioretkelle.

Pariskunta pakkaa pyörät auton katolle ja eväät reppuihin. Tänään vuorossa on Etelä-Satakunnan helmi, Harjureitti, ja sen varrella sijaitseva Näköalalaavu Satakunnan ja Varsinais-Suomen rajalla.

Nuotio rätisee iloisesti ja maastopyörät odottavat reitille pääsyään laavun nurkalla. Mari Kaunismäki valmistelee eväshetkeä.

– Kyllä eväät liittyvät ehdottomasti retkiin, sehän on elämys valmistaa vaikka kermainen kalakeitto alusta asti metsässä. Se on kyllä Sami, joka haluaa tehdä viimeisen päälle, hän virnistää ja hymyilee lämpimästi.

Harjureitti Säkylässä tarjoilee useita taukopaikkoja. Porsaanharjun Näköalalaavu pysäytti pariskunnan ja vuorossa oli nokipannukahvit. Kuva: Vesa Saivo

Luonto antaa Marille ja Samille erityisen vastapainon arkeen. Marille metsäluonnosta on tullut myös toisella tavalla merkityksellinen.

– Sairastin viime vuonna syövän. Sairastumisen myötä luonto ja metsä ovat tulleet itselleni hengissä pitäviksi voimiksi. Saan luonnosta valtavasti.

Kun puhe kääntyy syviin vesiin, Sami ottaa puolisostaan kiinni ja toteaa:

– Onhan se aika pysähdyttävää myöskin istua tässä harjulla ja ajatella, että tämä harju tässä on jääkauden tekosia. Miten pienen hetken yksi sukupolvi täällä näitä polkuja tallaa. Luonto on niin paljon suurempi ja pysyvämpi.

Katso kartta

Mari Kaunismäki ja Sami Ollila viihtyvät metsäisessä luonnossa kuin kotonaan. Maastopyörät ovat vieneet heitä uusiin paikkoihin. Harjureitin ylä- ja alamäissä pyörä on oiva kulkupeli. Kuva: Vesa Saivo

3 x vinkit Satakuntaan

  • Säkylä: Tuoretta Pyhäjärven kalaa kalasataman myymälästä, kesätorstaisin maalaistoritunnelmaa
  • Köyliö: Pyöräile Köyliönjärven upeisiin maisemiin ja poikkea ainakin Kaino Shopissa sekä Kirkkosaaressa
  • Joutsijärvi: Eteläinen erämaaluonto autiotupineen, hirsilaavuinen ja losseineen kutsuu hiljaiseen seikkailuun

Polkien pikku-Lappiin

Nokipannu pulputtaa kiehuvaa vettä nokastaan. On kahvin keiton aika. Mari on kattanut kuksat servetteineen ja maukkaat kylmäsavulohileivät valmiiksi.

– Onks tää se mun, missä on enemmän piparjuuritahnaa, Sami varmistaa.

Mari ja Sami lähtevät retkelle kahdestaan tai ystäväpariskuntien kanssa.

– Välillä patikoidaan tai pyöräillään ja sitten keskitytään taas ruoanlaittoon. On meillä silti välillä kahvit termospullossa ja hedelmäsalaatti purkissa. Ei aina tarvitse olla vimpan päälle, vaikka se elämyksen tuokin, he toteavat.

– Joskus voisi vuokrata myös mökin tai poiketa syömässä reissun varrella.

Tällä kertaa elämyksen tarjoaa luonto. Porsaanharjun Näköalalaavu on Harjureitin korkein kohta, 143 metriä merenpinnasta. Voisi sanoa, että näkymä on kuin ”Pikku-Lappi”.

– Tämä paikka tekee vaikutuksen!

Marin ja Samin retkillä on läsnä myös ilo. – Tämä on oikein hyvä tapa nauttia ystävien seurasta ja miksei hoitaa parisuhdettakin, Mari huikkaa. Kuva: Vesa Saivo

Pituuksia moneen makuun

Porsaanharjun näköalalaavun Sami bongasi Facebookista, Satakunnan Luontoliikkujien ryhmästä, jonka perustaja hän on.

– Siitä on kasvanut mielettömän hieno tietopankki. Oma roolini on ollut vain luoda puitteet ja pitää alusta siistinä. Nyt sieltä on helppo yhdestä paikasta löytää erilaisia retkeilyreittejä Satakunnasta.

Kohta on aika hypätä pyörän selkään. Harjureittiin pääsee tutustumaan seitsemästä virallisesta lähtöpaikasta. Koko Harjureitti on 28 kilometriä pitkä ja siitä puolet on valaistua reitistöä. Parkkipaikoille ja reitistöön on hyvät ohjeet.

– Virttaalta saa muuten vuokrattua pyöriä, Sami huikkaa ja antaa metsäpolun viedä.

Etelä-Satakunnassa on paljon nähtävää.

– Mielenkiintoinen paikka vaikkapa pyöräilyyn on myös opastettu HiiPi-reitti Kokemäen Pitkäjärveltä Harjavallan Hiittenharjulle. Harjumaisemissa muuten sekin.

Hiipi-reitin varrelta löytyy kaksi laavua ja Järilänvuoren maja. Kokonaispituus on noin 15 kilometriä.

Ideoita Satakuntaan

3 x luontokohde

Koskeljärven reitit – rakentamatonta järvenrantaa ja rauhaisaa luontoa

Bongaa liito-orava ja saukko! Reitit sijaitsevat Pyhäjärven länsipuolella, noin 70 km Turusta Euran suuntaan. Tutustu lisää.

Pyörällä Pyhäjärven ympäri

Pyöräile idyllisissa maaseutu- ja järvimaisemissa. Tour de Pyhäjärvi kiertää koko järven 74 kilometrin reitillään! Pitkät ja lyhyet pätkät reittikarttoineen.

Nappaa sivustolta myös Pyhäjärviseudut nähtävyydet ja palvelut.

Puurijärven ja Isosuon kansallispuisto

Yksi Lounais-Suomen upeimmista lintuvesikohteista satakuntalaisessa kulttuurimaisemassa. Muuttoaikana satapäisten lintuparvien ylilento on henkeäsalpaava näytelmä. Helpot reitit kaikenikäisille, myös esteetön katselulava. Tutustu kansallispuistoon.

Sata matkaa maalle – Satakunnan matkailun kasvuhanke nostaa esiin Satakunnan monipuolisia matkailumahdollisuuksia ja tekee maakuntaa tunnetuksi Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuella.

Artikkeli on julkaistu alun perin Ilta-Sanomien verkkosivuilla 20.5.2021.

Jaa juttu

Lisää juttuja