Kevät tulee kuplien – Satakunnassa kevät on lähiruoan ja -juoman juhlaa

Nappaa talteen pirteät vinkit kevään juhlatarjoiluihin sekä lähiruokateemaisiin tapahtumiin.

Mikään ei kerro kevään tulosta kuten lintujen iloinen viserrys, hiirenkorvalle puhkeavat pihakoivut sekä maagista 20 lämpöasteen rajaa kurotteleva elohopea. Auringon lämmittämillä ravintolaterasseilla hymyt ovat herkässä, ja jälleennäkemisen riemu raikaa kauas. Kuplajuomilla täytettyjen kuohuviinilasien iloinen kilahtelu saa arjen murheet unohtumaan – kippis!

Takuuvarmoja kevään merkkejä ovat myös lähestyvät juhlapäivät perinneherkkuineen, joita tuunataan tänä keväänä satakuntalaisin sävyin.

Kohota marjainen malja kevään tulolle

Kevät tuo tullessaan lukemattomia syitä kilistellä perheen ja ystävien kesken. Valmistaudu vappuun ja valmistujaisiin tutustumalla virkistäviin juhlajuomiin, jotka tarjoavat hurmaavia vaihtoehtoja perinteisille kuohuville.

Inspiraatiota löydät satakuntalaisilta marja- ja viinitiloilta, jotka ovat mainioita lähimatkailukohteita. Osallistu tilan omaan viinitastingiin, kokeile olutjoogaa ja nautiskele kevätauringosta tilaravintolan terassilla tai maalaismaisemissa patikoiden.

Tilapuotien hyllyt notkuvat mitä kekseliäimmistä marjajalosteista sekä omenaisista, herukkaisista, mansikkaisista ja vadelmaisista tilakuohuviineistä. Niin aikuisten kuin lasten makuun sopivat alkoholittomat juhladrinkit valmistuvat makeista marjamehuista ja kivennäisvedestä. Paikallisten pienpanimoiden hedelmäiset siiderit tekevät arjestakin yhtä juhlaa.

Vinkki: Terästä kuplajuoma satakuntalaisella superfoodilla. Satakunnan maakuntamarja tyrni on todellinen vitamiinipommi, joka tuo kipakan lisän ja kauniin oranssin värin juomaan kuin juomaan. Ylellistä nostetta juhlajuomaan saat sekoittamalla lasiin nokareen ruusunterälehtihilloa.

Tuunaa juhlajuoma tyrnimehulla, jota myydään lähiruokapuodeissa ympäri Satakuntaa. Kuva: Saana Jaakkola

Viilenevää iltaa lämmittää kupillinen höyryävän kuumaa kahvia, paikallisesti paahdettuna tietenkin. Poikkea perinteisestä kokeilemalla tumman suklaan ja pähkinäisten aromien täydentämää tummaa paahtoa tai taatelintuoksuista pientilakahvia, jonka sitruksiset aromit pääsevät oikeuksiinsa kiireettömästi nautiskellen.

Satakuntalaiset viinitilat, pienpanimot ja kahvipaahtimot löydät GastroSatakunta-kartasta.

Juhlan tuntua lähitiloilta ja maaseuturavintoloissa

Kevään juhlakauden käynnistää pääsiäinen, jota koristavat pörröiset pajunkissat sekä iloisin värein koristellut kananmunat. Pääsiäispöydän tähti on lähitilan luomukaritsa, joka taipuu moneksi. Kokeile paistin sijaan karitsapullia ja tsatsikia tai hienostunutta lammastartaria, jota täydentää itse tehty tyrnimajoneesi.

Lammasherkkujen rinnalla tai lihan korvaajana maistuu Satakunnassa kasvatetuista sienistä, sipulista ja kirjavista kasviksista valmistettu Satatouille. Leipäpöydän suosikkeja ovat uunituoreena tarjoiltu saaristolaisleipä sekä tietysti Satakunnan maakuntaleipä kakko, jota on leivottu Satakunnassa jo ainakin sadan vuoden ajan.

Vinkki: Eikö pääsiäisen perinneherkku mämmi maistu? Aikuisten pääsiäispöytää piristää minttuviinalla terästetty mämmi eli ”Mimmi”. Tämä erikoinen resepti on alun perin kankaanpääläinen keksintö.

Makean ja suolaisen vivahteita yhdistelevä saaristolaisleipä sopii erinomaisesti myös pääsiäispöytään. Kuva: Valokuvauspiste Sanna

Toukokuussa äidit saavat ansaitsemansa päivän juhlan keskipisteenä. Hemmottele äitiä juhla-aterialla Satakunnan maaseudun idyllisissä kartanoissa ja merenrantaravintoloissa. Äitienpäivänä herkutellaan tillintuoksuisella savulohella, suloisen suolaisilla sienipiirailla, raikkailla salaateilla sekä peltojemme terveyspommilla, niin paahdettuna, pikkelöitynä kuin rosollissa maistuvalla punajuurella – onhan Satakunta Suomen punajuuriaitta.

Vinkki: Valmistujaisjuhlat sujuvat vaivatta, kun varaat paikallisen pitopalvelun, juhlapaikan tai ravintolan ajoissa. GastroSatakunta-sivustolta löydät tunnelmallisimmat juhlatilat sekä tarjottavat kotijuhliin toimittavat pitopalvelut koko Satakunnan alueella.

Kevään juhlat sujuvat ilman stressiä satakuntalaisen pitopöydän äärellä. Kuva Satakunta Lautasella -hanke

Suussa sulavia ideoita ruokatoreilta ja -tapahtumista

Kokoa kevään maistuvin lahjakori ja tulevan kesän grillimenu lähituottajien tuoreista antimista. Merkitse kalenteriin ainakin nämä tapahtumat: 

  • Ulvila: Leineperin ruukin Pääsiäisruukki 3.4.2022 sekä Kevättori 15.5.2022 kokoavat lähituottajat historialliseen ruukkimiljööseen.
  • Säkylä: Pyhäjärviseudun perinteinen kesänavaustapahtuma Kaislikossa Kuhisee järjestetään jälleen 17.6.2022.

Vinkki: Muista myös kuntien omat kesätorit ja REKO-lähiruokaringit. Löydät REKO-rinkien tiedot kätevästi GastroSatakunta-kartasta.

Teksti: Saana Jaakkola

Sata matkaa maalle – Satakunnan matkailun kasvuhanke nostaa esiin Satakunnan monipuolisia matkailumahdollisuuksia ja tekee maakuntaa tunnetuksi Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuella.

Suomi syö Satakunnasta – Satakunta Lautasella -hankkeen tavoitteena on tukea satakuntalaisen ruokaketjun kehittymistä ja kasvua ruokamaakunnan brändäyksellä.

Jaa juttu

Lisää juttuja