Karista arki jaloistasi – lähde maukkaalle matkalle Satakuntaan

Jonna ja Mikko nappasivat hetken hengähdyksen kahden kesken. Kesäpäivä kartanomiljöössä Rauman pohjoispuolella Eurajoella nostaa arjen yläpuolelle. Herkullinen lähiruoka ja yhdessäolo lataavat akkuja ja maisema ihastuttaa.

Skool! Vuojoen kartanon omista raparpereista valmistettu mehu sujahtaa kuohuun, mikä ihana kesäherkku. Jonna ja Mikko nautiskelevat hyvästä ruoasta kaikessa rauhassa.

”Vaikka nyt ollaankin kahden, tykkäämme piipahtaa lähialueella myös polkupyörillä lasten kanssa. Asumme Eurajoella, ja vakiokohteemme on Kaffepirtti Irjanteella”, Jonna kertoo.

Kartanon buffet tarjoilee lähituottajien ruokaa. Koska Rauman seudulla ollaan lähellä merta, tulee kala tietysti Selkämereltä. KUVA: VESA SAIVO

Mikko nyökkää hyväksyvästi ja jatkaa:

Laitakarissa käymme myös säännöllisesti. Lapset tykkää hypellä aallonmurtajan kivillä ja katsella purjeveneitä. Aina on jännittävää, onko kaljaasi Ihana laiturissaan.

”Sitten syödään tai käydään jäätelöllä”, Jonna täydentää.

Vuojoen keittiömestarin kurkkuvinegrette

Kuva: Vesa Saivo

20 annosta

3dl lähellä tuotettua rypsiöljyä

3 kurkkua lähituottajalta

1dl valkoviinietikkaa

1dl sokeria

ripaus suolaa

Pese ja pilko kurkut karkeasti kahdekseen osaan, laita tehosekoittimeen. Lisää rypsiöljy, valkoviinietikka, sokeri ja suola. Surauta sileäksi. Tarkista maku ja lisää halutessasi kurkkua, valkoviinietikkaa, sokeria tai suolaa.

Jätä kurkkuihin kuoret, jolloin vinegretesta tulee kauniin vihreä. Kurkkuvinegrette sopii mainiosti erilaisten salaattien kaveriksi kesänjuhliin, erityisesti vahvojen juustojen, kuten fetan, kaveriksi tuomaan raikkautta. Suositellaan tarjottavaksi erikseen salaatin päälle kaadettavana. Sekoita ennen käyttöä. Vinegrette säilyy kylmässä viikon verran.

Tälle kesälle on suunnitelmissa käydä kohteessa, jossa ei ennen olla vierailtu.

Kylmäpihlaja! Miten se onkin jäänyt meiltä näkemättä. Siellähän voisi yöpyäkin majakassa”, Jonna pohtii.

Istua ikkunan viereiseen pöytään ja herkutella merellisessä maisemassa, voiko olla mitään kesäisempää? Pariskunta miettii myös, minne lähtevät kesävieraidensa kanssa.

Puhelimet äänettömälle ja nyt syödään! Jonnaa ja Mikkoa hymyilyttää, eikä ihme. Miljöö, hyvä ruoka, eikä juuri tässä hetkessä kiire mihinkään. KUVA: VESA SAIVO

”Vanha Rauma on ehdoton kohde. Se sykähdyttää monella tavalla. Siellä asutaan aivan kuten missä tahansa ja alue on suuri. Paljon pieniä puoteja ja kahviloita.”

”Vein kerran eurooppalaisia vaihto-opiskelijoita Rauman Otanlahteen katsomaan merta. He olivat todella vaikuttuneita”, Jonna kertoo.

Ellei ole sattunut syntymään kartanossa, tuntuu pihapiiri suurelta ja melkein pohtii, saako nurmikolle astua. Hetken rauhallinen kävely puistokäytävillä, alueeseen tutustuminen ja luonnon seurailu antavat virtaa myös parisuhteeseen. KUVA: VESA SAIVO

Jonna ja Mikko ovat saaneet ateriansa päätökseen. On tullut aika palata arkeen. Kartanotunnelmaan pääsee eteläisessä Satakunnassa hakeutumaan muuallakin kuin Eurajoella. Mainioita kohteita ovat esimerkiksi Kauttuan ruukinkartano Eurassa ja Villilän kartano Nakkilassa. Kartanoista juteltaessa Jonna hoksaa Eurajoen kristillisen opistonkin kartanoksi:

”Totta, aina sitä ei paikallisena tule ajatelleeksi. Me käymme siellä aina isänpäivänä syömässä.”

Vinkit kesäkierrokselle

Kesän maukkaimmat matkakohteet löytyvät Visit Satakunnan GastroSatakunta-kartalta Kierrä vaikka kaikki!

  • Mitä on kesä ilman kesäkahvilan tunnelmaa? Kartalta löytyvät Satakunnan maaseudun idylliset lähiruoka-aineksia hyödyntävät kahvilat.
  • Satakunta on tunnetusti maamme ruoka-aitta. Voisiko tuliaiset ollakin lähiruokaa? Poikkea tilapuotien kautta!
  • Tunnelmoi Satakunnan matkailukartanoissa ja -tiloilla vaikka pidempään, sillä monissa kohteissa voi myös yöpyä.

Täältä löydät kaikki palvelut

Sata matkaa maalle – Satakunnan matkailun kasvuhanke nostaa esiin Satakunnan monipuolisia matkailumahdollisuuksia ja tekee maakuntaa tunnetuksi Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuella.

Jaa juttu

Lisää juttuja